Zuurdesem Bananen Brood (2024)

Direct naar recept

Heb je wat overrijpe bananen en restjes zuurdesemstarter liggen? Dan is dit recept voor zuurdesem bananen brood misschien wel iets voor jou! Dit makkelijke en smaakvolle recept is een geweldige manier om die bananen op te maken en je zuurdesemstarter te gebruiken.

Zuurdesem Bananen Brood (1)

Mijn zuurdesemstarter komt meestal een paar keer per week uit de koelkast. Als je een starter langer ongebruikt in de koelkast laat staan is het soms nodig om hem een paar keer te voeden voordat hij actief genoeg is om er bijvoorbeeld een brood mee te bakken.

Je voedt iedere keer maar een klein deel van de starter, het andere deel haal je weg. Vaak hoor ik dat men dat laatste deel weggooit, want wat moet je ermee? Dit bananenbrood bakken bijvoorbeeld! Er zijn talloze heerlijke recepten waar je dit zuurdesem restje, ook wel ‘overschot’ of ‘discard’ genoemd, in kunt verwerken. Dit restje gefermenteerd meel zit boordevol nuttige bacteriën en gisten waar je darmen heel blij van worden!

In ons gezin is dit recept voor bananenbrood een favoriet. De kinderen nemen het graag mee naar school als snack of eten het na schooltijd bij een lekkere kop thee. In de vakantie doen we het weleens anders en eten we bananenbrood als ontbijt!

Om dit recept te maken heb je de volgende materialen nodig:

– Mengkommen
– Bakvorm (ongeveer 20-25 cm lang)
– Spatel
– Weegschaal
– Oven

Hoe maak je zuurdesem bananen brood?

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een grote mengkom de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, baking soda, (zee)zout en speculaaskruiden.

Zuurdesem Bananen Brood (2)


Pureer in een kleine kom of op een bord de bananen met een vork tot een smeuïg geheel.

Zuurdesem Bananen Brood (3)


Smelt de boter in een pan. Zodra de boter gesmolten is haal je de pan van het vuur en voeg je de suiker hier aan toe. Roer dit goed door. Voeg de eieren, bananenpuree, Griekse yoghurt en het restje zuurdesem toe.

Zuurdesem Bananen Brood (4)

Roer de natte ingrediënten rustig door de droge ingrediënten. Mix niet te lang!

Giet het cakebeslag in een ingevette bakvorm van ongeveer 20 cm. en bak 50 minuten op 175 graden. Let op: ovens kunnen erg verschillen, dus hou je bananenbrood in de gaten. Test met een houten prikker of het bananenbrood gaar is: als de prikker er droog uit komt, is het gaar. Zo niet, laat het dan nog iets langer bakken.

Zuurdesem Bananen Brood (5)


Laat het bananenbrood 15 minuten afkoelen in het bakblik. Haal het dan uit de bakvorm en laat het verder afkoelen op een bakrooster.

Tips:

– Je kunt dit recept ook voor muffins gebruiken. Verdeel het beslag dan over een muffin bakblik en bak de muffins 20-25 minuten totdat een prikker er droog uitkomt.
– Voeg een handje gehakte walnoten toe voor een extra bite, of een handje chocolate chips voor de afwisseling.

Waarom wordt dit bananenbrood met yoghurt gemaakt?

Het zuur van de Griekse yoghurt activeert de baking soda, waardoor het zuurdesem bananen brood lekker luchtig wordt. Ook zorgt het ervoor dat het brood smeuïg blijft.

Is Griekse yoghurt lactosevrij?

Griekse yoghurt is niet lactosevrij. Dankzij het filterproces dat toegepast wordt heeft Griekse yoghurt echter wel minder lactose dan ‘gewone’ yoghurt, melk of ijs. Hierdoor kunnen veel mensen met lactose-intolerantie toch zonder problemen van Griekse yoghurt genieten.

Waarom mag ik de natte en droge ingrediënten niet te lang mixen?

Je beslag te lang of te intens mixen, met bijvoorbeeld een elektrische mixer, zorgt voor glutenvorming waardoor je een taai bananenbrood kunt krijgen. Lang mixen zorgt er ook voor dat de chemische reactie van de baking soda, die luchtbelletjes maakt, snel uitgewerkt is. Voor een luchtig bananenbrood kun je het beste de natte ingrediënten rustig door de droge ingrediënten spatelen.

Hoe kun je bananen rijper maken?

Heb je zin in bananenbrood maar heb je alleen groene bananen in huis? Dan kun je de bananen met schil 30-40 minuten in de oven leggen op 120 graden. Zodra de bananen bruin zijn, zijn ze klaar. Nou ja.. ze hebben dan in ieder geval de (smeuïge) structuur van een rijpe banaan. Helaas smaken ze nog steeds naar onrijpe bananen dus het bananenbrood wordt minder zoet.

Als je zo nu en dan spontaan een bananen brood wilt kunnen bakken dan kun je het beste overrijpe bananen invriezen. Zijn de bananen in de aanbieding? Koop dan een extra tros! Laat de bananen goed bruin worden, snij ze in stukjes en vries ze in een grote diepvriesbak in. Wanneer je een bananen brood wil gaan bakken, kun je met een scherp mes een blok van 350 gram uit de bevroren blokjes snijden en deze laten ontdooien in een dichte bak. Pureer de bananensmurrie vlak voor gebruik met een staafmixer tot een gladde massa en voeg het dan toe aan het beslag. Ontdooide bananen zijn bruin en waterig en zien er niet zo fris uit maar daar merk je in het bananenbrood natuurlijk niks meer van. Als je ontdooide bananen gebruikt is je beslag dunner en kan het iets langer duren voordat je bananenbrood gaar is.

Hoe lang kun je bananen invriezen?

Bevroren stukjes banaan kun je tot 3 maanden bewaren in een diepvriesbak of ziplock zak. Je kunt ze na die 3 maanden nog prima in een bananen brood verwerken, ze worden alleen wel steeds bruiner en wateriger naarmate ze langer bewaard worden. Je kunt bananen ook met schil tot 3 maanden in een afgesloten diepvriesbak of ziplock zak bewaren.

Hoe lang kun je bananenbrood bewaren?

Bananenbrood kan ongeveer 3-5 dagen worden bewaard op kamertemperatuur, mits het goed is afgedekt.

Kun je bananenbrood invriezen?

Ja, je kunt bananenbrood invriezen! Het is een fijne manier om het langer vers te houden. Je kunt het invriezen in plakjes of als geheel brood. Zorg ervoor dat je het brood volledig laat afkoelen, om condensatie te voorkomen. Wikkel het brood in plastic folie en doe het daarna in een diepvrieszak. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zak is voordat je deze dichtmaakt. Het brood kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard.

Ik verdubbel het recept vaak zodat ik 1 brood kan invriezen voor later. Het is altijd handig om een ​​paar plakjes in de vriezer te hebben voor een snel ontbijt of snack. Om te ontdooien laat je het dan in de plastic zak op kamertemperatuur komen of je legt de bevroren plakjes 5-10 minuten in de oven op 175 graden totdat ze ontdooit en heerlijk warm zijn.

Ik krijg mijn bananenbrood niet gaar, wat gaat er mis?

Als je merkt dat je bananenbrood niet gaar wordt, kan het zijn dat je oven niet op de juiste temperatuur staat. Controleer de temperatuur met een oven thermometer om er zeker van te zijn dat deze overeenkomt met wat er op de ovenknop staat. Het kan ook zijn dat je te veel vochtige ingrediënten hebt toegevoegd, zoals overrijpe bananen of yoghurt. Let er dan de volgende keer op dat je je goed aan de hoeveelheden houdt die in de ingrediëntenlijst beschreven staan.

Zin in meer zuurdesem discard recepten? Probeer deze eens!

Zuurdesem pannenkoeken
Everything but the bagel zuurdesem crackers

Pin voor later:

Zuurdesem Bananen Brood (6)
Zuurdesem Bananen Brood (7)

Zuurdesem Bananen Brood

Prep Time: 15 minutes

Cook Time: 1 hour

Total Time: 1 hour 15 minutes

Heb je overrijpe bananen en restjes zuurdesemstarter liggen? Probeer dit makkelijke en smaakvolle recept voor bananenbrood!

Ingredients

Droge ingrediënten

  • 220 gram bloem
  • 1 theelepel speculaaskruiden (koekkruiden)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 theelepel (zee)zout

Natte ingrediënten

  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram kokosbloesemsuiker of rietsuiker
  • 2 eieren
  • 4 kleine bananen (+/- 350 gr.)
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 125 gram zuurdesem overschot

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175℃.
  2. Meng in een grote mengkom de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, baking soda, (zee)zout en speculaaskruiden.
  3. Pureer in een kleine kom of op een bord de
    bananen met een vork tot een smeuïg geheel.
  4. Smelt de boter in een pan. Zodra de boter gesmolten is haal je de pan van het vuur en voeg je de suiker hier aan toe. Roer dit goed door. Voeg de eieren, bananenpuree, Griekse yoghurt en het restje zuurdesem toe.
  5. Roer de natte ingrediënten rustig door de droge ingrediënten. Mix niet te lang!
  6. Giet het beslag in een ingevette bakvorm van ongeveer 20 cm. en bak 50 minuten op 175℃. Test met een houten prikker of het bananenbrood gaar is: als de prikker er droog uit komt, is het gaar. Zo niet, laat het dan nog iets langer bakken.
  7. Laat het bananenbrood 15 minuten afkoelen in het bakblik. Haal het dan uit de bakvorm en laat het verder afkoelen op een bakrooster.

Heb jij dit recept gemaakt?

Ik ben benieuwd! Deel je foto en tag @dagmardailygoodness

Zuurdesem Bananen Brood (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.