Tulband cake bakken: tips en trucs - Laura's Bakery (2024)

HOE MOET JE EEN TULBAND UIT DE BAKVORM VERWIJDEREN?

Iedereen die wel eens een tulband cake heeft gebakken kent het gevoel: je houdt je adem even in op het moment dat je de tulband bakvorm verwijdert. Om vervolgens te aanschouwen of je cake heelhuids uit de vorm is losgekomen.

Om een tulband cake goed uit de bakvorm te kunnen verwijderen moet je allereerst een goede kwaliteit tulband bakvorm in huis hebben. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je de vorm goed invet en daar zijn verschillende methodes voor.

HOE MOET JE EEN TULBAND INVETTEN?

De meest bekende en ‘foolproof’ manier om een tulband in te vetten is met wat zachte boter, een kwastje en wat bloem. Met het kwastje breng je de boter aan op de binnenkant van de tulband bakvorm. Het is hierbij van groot belang dat je elk plekje, hoekje of naad hebt ingesmeerd. Als je een vierkante centimeter over het hoofd ziet dan is de kans groot dat je cake op deze plek niet loslaat. Hiervoor werkt een bakkwast met harenhet meest secuur.

Als de bakvorm goed ingevet is, bestuif je de vorm met wat bloem. De gehele binnenkant moet wederom bedekt zijn en vervolgens hou je de vorm op z’n kop en tik je twee keer stevig op je aanrecht, waardoor de overtollige bloem eruit valt. Het beslag kan er nu in! Let op: als je een chocolade tulband cake maakt kun je de vorm het beste met cacaopoeder bestuiven i.p.v. met bloem. Op deze manier voorkom je dat je na het bakken wellicht een waas van de bloem op je tulband cake terugziet.

Een tweede manier is om de bakvorm in te vetten met een bakspray. Ook hier geldt dat je elke plek van de vorm (aan de binnenkant dan natuurlijk) moet bedekken met de spray en vervolgens met bloem bestuift zoals hierboven beschreven. Niet iedereen vindt deze methode goed werken, maar voor mij werkt dit altijd prima.

Cake goop / cake release – op Amerikaanse bakblogs lees ik regelmatig over een goedje dat ofwel ‘cake goop’ of ‘cake release’ wordt genoemd. Het is een mengsel van bloem en olie, shortening of harde margarine en als je hiermee je bakvorm insmeert (of het nu een tulband bakvorm is of een normale bakpan) hoef je de vorm niet meer in te vetten, met bloem te bestuiven of met bakpapier te bekleden. Je cake zou door dit mengsel perfect loslaten. Ik ben onwijs benieuwd en ga het binnenkort voor jullie testen, waarna ik het natuurlijk hier op het blog deel.

WANNEER KUN JE DE TULBAND UIT DE VORM HALEN?

Het verschilt per recept wanneer je de tulband het beste kunt storten, maar mits het recept niks anders omschrijft hou ik altijd het volgende stappenplan aan:

  1. Test met eencaketesterof satéprikker of de tulband cake gaar is.Als er beslag aan de prikker blijft plakken zet je de cake (tenminste) nog vijf minuten terug voordat je de cake opnieuw test.
  2. Als de prikker er schoon uitkomt haal je de tulband cake uit de oven.
  3. Laat de tulband 10 tot 15 minuten afkoelen op je aanrecht, daardoor laat de cake beter los van de vorm.
  4. Leg een rooster of serveerplank op de cake en draai het in één keer om. De tulband cake zou nu volledig los moeten zijn. Gebeurt dit niet? Dan kun je met een pollepel op de vorm tikken. Een harde tik op het aanrecht kan ook helpen.

WAAROM JE JE TULBAND NIET GELIJK UIT DE VORM MOET HALEN

Ik heb het al eerder over mijn mislukte tulband gehad. Of eigenlijk moet in in meervoud spreken, want het is mij een paar keer overkomen. Dat lag echter nooit aan het recept, maar aan mijn ongeduld.

Als je een cake uit de oven haalt is deze nog erg zacht, te zacht en daardoor nog niet stevig genoeg om uit de vorm te halen. Doordat je je tulband 10-15 minuten laat afkoelen, wordt de cake steviger en kun je de tulband bakvorm met een gerust hart omdraaien.

Geloof mij: je kunt echt beter een paar minuten wachten dan dat je de tulband weer helemaal opnieuw moet maken.

Veelgestelde vragen over tulband cakes

Kun je een tulband invriezen?

Ook invriezen is geen probleem. Wikkel de tulband cake goed in met folie en en verpak de cake nog extra in een plastic zak. Op deze manier kan er geen lucht of vocht bij komen. Je kunt je tulband cake zo 3 maanden in de vriezer bewaren.

Help mijn tulband cake is droog!

Als je het recept netjes gevolgd hebt, zou dit niet moeten kunnen gebeuren tenzij de cake te lang in de oven heeft gestaan (of op een te warme temperatuur). Toch is er een truc die je nog kunt toepassen om je tulband cake lekker ‘sappig’ te houden: na het lossen zet je de tulband bakvorm weer over de cake heen. De condens die ontstaat door de warme cake zal voorkomen dat de cake uitdroogt. Ook kun je de afgebakken cake invetten met (gesmolten) boter voordat je de vorm er weer opnieuw overheen zet.

Lees hier meertips voor de perfecte (tulband) cake.

Waarom zakt de vulling van mijn tulband cake naar beneden?

Dit is afhankelijk van de vulling die je gebruikt, maar ook van het beslag. Lees mijn meer uitgebreide uitleg over hoe je kuntvoorkomen dat de vulling van je cake naar beneden zakt; dit geldt zowel voor een reguliere cake als een tulband cake.

Ik heb je stappen opgevolgd, maar toch laat de cake niet los uit de tulband bakvorm.

Dit kan komen doordat de bakvorm toch niet goed ingevet was, de cake nog niet gaar was, er teveel natte vulling door de cake was gemengd, de cake volledig is afgekoeld in de vorm of doordat de tulband bakvorm krassen of beschadigingen heeft.

Zoals je ziet kunnen er veel oorzaken zijn die per recept ook nog eens kunnen verschillen.

Tulband cake bakken: tips en trucs - Laura's Bakery (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 5619

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.